Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Badania sugerują, iż pośrednio poprzez różne mechanizmy witamina D ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Prawdopodobnie znacząco obniża ona ryzyko infekcji koronawirusem drugiego rodzaju (koronawirus 2, HCoV-19, SARS-CoV-2). [...]
Choroby układu krążenia mogą wynikać ze stosowania niewłaściwej diety (bogatej w tłuszcze trans, sól, cukry proste itd.), braku aktywności fizycznej, stosowania określonych leków (np. indukujących nadciśnienie). Mogą mieć też źródło genetyczne. Podsumowanie i wnioski Im wyższa sprawność danej osoby i im większa jest jej aktywność fizyczna, tym [...]
[...] higienę stylu życia. SPRAWDŹ: IMUNNO CONTROL - WSPOMAGA WALKĘ Z SEZONOWYMI PRZYPADŁOŚCIAMI Niedobory między innymi witamin C i D, czy E, a także cynku, kwasów tłuszczowych omega-3, czy białka mogą osłabić funkcjonowanie układu odpornościowego i pośrednio zwiększyć narażenie na zachorowania sezonowe ogółem. Ponadto nieregularny tryb życia, [...]
[...] orzechów (redukcja ryzyka o 30%), warzyw (redukcja ryzyka o 23%), jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (redukcja ryzyka o 20%), ryb (redukcja ryzyka o 19%), kwasów omega-3 pochodzących od zwierząt morskich (redukcja ryzyka o 14%), kwasu foliowego (redukcja ryzyka o 32%), produktów pełnoziarnistych (redukcja ryzyka o 19%), witaminy E i C [...]
[...] lepiej poradzi sobie ze stanem zapalnym. Suplementy w profilaktyce i co warto mieć na uwadze? Duże znaczenie mogą mieć związki przeciwzapalne, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, czy witamina C oraz elektrolity. Ponadto coraz więcej mówi się o roli bakterii probiotycznych w łagodzeniu reakcji zapalnych organizmu, w tym tych związanych z [...]
[...] i fast foody. Takie jadłospisy często są niedoborowe w witaminy, składniki mineralne, substancje prozdrowotne, kolagen, antyoksydanty, czy zdrowe kwasy tłuszczowe w tym omega-3. To w konsekwencji odbija się na zdrowiu, jak i urodzie. Najczęstszymi konsekwencjami, jakie płyną ze spożywania fast foodów na urodę to: problemy z cerą m.in. [...]
[...] oraz innych chorób przewlekłych. Okazuje się jednak, że nie musisz być ścisłym wegetarianinem, aby czerpać korzyści. Jedzenie ryb dodaje niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 do diety i utrzymuje zdrowy mózg i serce. Co więcej, zapobiega to także niektórym nowotworom. Nawet semiwegetariańska dieta polegająca na jedzeniu roślin z [...]
Ludzki układ odpornościowy może efektywnie zwalczyć wiele infekcji jeszcze zanim wystąpią jakiekolwiek objawy. Istnieją jednak przypadki, w których zakażenie ma gwałtowny i dynamiczny przebieg i daje długotrwałe skutki uboczne. Najcięższe powikłania na wiele tygodni mogą ograniczyć efektywność zarówno w pracy, jak i w szkole, czy też na wszelkiego [...]
[...] w diecie osoby trenującej jest sposobem na to, aby funkcje zdrowotne, jak i energetyczne były optymalne. Dieta powinna być bogata nie tylko w poszczególne frakcje kwasów omega, ale również w tłuszcze nasycone. Często nie wykorzystujemy całego potencjału, jaki posiadają niektóre tłuszcze. Mowa tutaj o oleju MCT, czyli tłuszczu, który jest [...]
[...] Jakie mogą być tego powody? Oto kilka z nich: nieodpowiednia dieta, która dostarcza zbyt mało cynku, żelaza, witamin A, E, D i z grupy B, a także kwasów tłuszczowych omega-3 stres ekspozycja na warunki atmosferyczne, tj. niska temperatura, mróz, silny wiatr itp. palenie papierosów stosowanie różnych leków, m.in. antydepresyjnych [...]
[...] szybką utratę wagi i detoks są bardzo restrykcyjne i nie zawierają wielu cennych dla nas makroskładników i witamin m.in. cynku, selenu, żelaza, witaminy B12, jodu czy kwasów omega 3. Oczywiście kilka dni takiej diety nie wyrządzi Ci krzywdy, ale długofalowo, jeśli przyjmiemy taki sposób odżywiania organizmu, to narażamy się na: częste infekcje, [...]
Wbrew opiniom „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu nie jest obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym. Ma znaczenie, szczególnie gdy łącznie rozpatrujemy stan zapalny w ustroju, nadciśnienie, zaburzenia glikemii (podwyższone stężenie glukozy) i inne ważne wskaźniki metaboliczne. Czy jedzenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone ma wpływ na stężenie [...]
[...] tłuszczowych, tym wyższe możesz mieć IQ. W szczególności na uwagę zasługują kwasy tłuszczowe z ryb. Zwróćcie uwagę, że już kobietom w ciąży zaleca się suplementowanie kwasów omega 3, aby ich dziecko dobrze się rozwijało. Nie tylko fizycznie. Wspomnieni naukowcy chcieli zbadać wpływ diety na inteligencję i obserwowali przez siedem lat grupę [...]
[...] suplementacji, która niesie za sobą wsparcie w pracy umysłowej jest jeszcze raczkujące w naszym kraju. Mało osób korzysta z podstawowych preparatów, jak kwasy tłuszczowe omega 3 czy np. magnez, nie wspominając o suplementach bardziej zaawansowanych, które by znacznie poprawiły osiągane wyniki. Jednak na rynku jest dostępnych kilka ciekawych [...]
[...] co uzasadnia się m.in. możliwością uzyskania dużych, ale przede wszystkim jednolitych dawek. Do związków tych zaliczyć można m.in. białka serwatkowe, kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z ryb, czy liczne ekstrakty roślinne. Co daje białko serwatkowe? Jednym z preparatów pochodzenia naturalnego o wyrazistym działaniu wzmacniającym organizm [...]
Systemy odpornościowe człowieka, zarówno wrodzone, jak i nabyte, mogą być pielęgnowane za pomocą odpowiedniej diety i stylu życia. Istnieje szereg czynników, które ułatwiają układowi immunologicznemu walkę z różnymi zagrożeniami, jednak dosyć łatwo jest również te procesy zaburzyć. Chociaż statystycznie osoby dorosłe są nieco mniej narażone na [...]
[...] odgrywać stopień przetworzenia danego rodzaju tłuszczu. Dlatego nie należy stawiać znaku równości pomiędzy poszczególnymi rodzajami tłuszczów w diecie, czym innym są kwasy omega-3 pochodzące z ryb, smalec, a np. wysokoprzetworzony olej palmowy. Piśmiennictwo: Laget J. i in. Peripancreatic Adipose Tissue Remodeling and Inflammation during High [...]
[...] i skorupiaki, takie jak kraby, małże, krewetki, ale także produkty zawierające w składzie kwasy DHA i EPA pochodzenia zwierzęcego, na przykład tłuszcz roślinny z dodatkiem omega 3 jajka, w tym także majonez, który może zawierać żółtka mleko i produkty mleczne takie jak ser, masło, śmietana, lody produkty zawierające żelatynę wieprzową, czyli [...]
[...] ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć je w zależności od naszego celu. Ciekawym połączeniem prozdrowotnym będzie dodanie: omega 3 R-ALA w celu wspomagania regulacji cukru we krwi NAC w celu wsparcia regeneracji wątroby i detoksykacji organizmu Podsumowanie Ilość toksyn w naszym organizmie [...]
Chrząstki odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie. Są m.in. jednym z ogniw aparatu ruchu i uczestniczą w łączeniu poszczególnych elementów układu kostnego. Z tą funkcją z kolei łączy się szereg korzyści zdrowotnych przypisywanych szeroko pojętej aktywności fizycznej. W niektórych stanach fizjologicznych może dochodzić do degeneracji chrząstek, z [...]